Keväällä 2016 Uovision julkaisi uuden lähettävän ja etäohjattavan riistakameran mallimerkinnältään UM785-HD. Tätä 3G-verkkoa tukevaa kameraa tuo maahan Eränetti. Ominaisuuksiensa puolesta uutuus edustaa tällä hetkellä hintaluokassaan riistakameroiden kärkeä. Ominaisuuksia voi vertailla lähettävien kameroiden vertailutaulukossa.
Parhaimpina uudistuksina voi mainita lyhyen reagointiajan (trigger time), joka on vain 0,6 s. Tämän hintaluokan kameroissa se on ollut tähän asti kokonaisen sekunnin luokkaa, yleensä ylikin. Aika siis kertoo kuinka nopeasti kamera laukeaa liiketunnistimen havaitessa liikkeen. Lisäksi kameran 2,4″ näyttöruutu on sijoitettu nyt etupuolelle, joten kameran suuntaus on huomattavasti helpompaa verrattuna vanhempiin malleihin. Malliin on tullut myös uutuutena videoiden lähetys. Liikkuva kuva kertoo enemmän kun still-kuva, kuten artikkelin alla olevat kolme kaurisvideota osoittavat. Videoiden lähetys tulee varmasti yleistymään ja laatu kehittymään riistakameroissa. Laitteella voi lähettää 5 sekunnin mittaisia videon pätkiä. Uudella ohjelmistolla lähetettävän videon pituus on 10 s. Kameran tallentamat videot ovat HD-tasoa ja niiden fps-luku on hyvä. Parhaimmalla laadulla 30 fps ja heikommalla laadulla peräti 60 fps. Fps-luku (frames per second) tarkoittaa siis kuinka monta ruutua kamera kuvaa sekunnissa. Joissain kameroissa tämä luku on hyvin vaatimaton, joka tekee videosta nykivää. Kamera tukee myös WiFi-korttia, jonka avulla kuvat voidaan lähettää suoraan WiFin kantaman sisällä olevaan laitteeseen, esim. kännykkään tai tablettiin. Tämä voi olla hyödyllinen ominaisuus mm. valvontakäytössä. Kameran saa myös kuvaamaan siten, että se ottaa ensin kuvan, ja sitten siirtyy videokuvaukseen. Kuvasarjan pituuteen on tullut myös roima korotus, sillä nyt saa halutessan peräti 10 kuvan sarjan. Kameran lähettämät kuvat saa sähköpostiin suurikokoisina ja etäohjauskomennot ovat monipuoliset.
Kameran ominaisuudet ovat siis kovaa luokkaa kilpailijoiden saman hintaluokan kameroihin verrattuna.
Käynnistettäessä kamera hakee käyttämäni DNA:n verkon alle 15 sekunnissa. Kun kamera kytketään valmiusasentoon, punainen merkkivalo vilkkuu 30 sekunnin ajan jonka, jälkeen kamera on kuvausvalmiudessa.
Kamerassa on myös erilaisia kuvauksen esiasetuksia, jotka on nimetty ”kamera näkymä”-nimellä. Valinnoilla saa painotettua erilailla liikkuvia tai liikkumattomia kohteita. Valikosta saa valittua myös omat kiinteät asetukset, resoluutiolle, salaman teholle ja kuvasarjan koolle.
Kun vanhassa kamerassa (UM565 SMS) pienenkin kuvan saanti sähköpostiin kesti pari minuuttia, niin nyt lähes megatavun kuva putkahtaa sähköpostiin alle 20 sekunnissa. Kameran saa lähettämään maksimissaan 5 sekunnin mittaisia videoleikkeitä. Lähetettävän leikkeen koko on 5-7 Mt, ja senkin lähetys sujuu kameralta erittäin nopeasti. Asetuksilla 10 sekunnin video ja 1 min PIR-viive, ensimmäinen video tuli sähköpostiin 45 sekunnissa ja seuraava ajassa 2 min 30 s. Jos videon pituudeksi on asetettu esim. 20 s, kamera kuvaa ensin 5 s, sitten jatkaa kuvaamista eri tiedostoon loput 15 s. Tuo ensimmäinen 5 sekunnin pätkä menee lähetykseen. Molemmat leikkeet tallentuvat muistikortille. Jos kuvausasetuksiin valitsee kuva+video, niin kamera ottaa kuvan jonka lähettää sähköpostiin. Lisäksi kortille tallentuu 10 sekunnin mittainen videoleike.
Mikäli kameran asetussovelluksesta valitsee lähetettävän kuvan kooksi pienen, kamera lähettää sähköpostiin 1280×960 pikselin kuvan. Kuvan koko on luokkaa 150 kt mikä tarkoittaa erittäin rajua pakkaussuhdetta. Mikäli kuvan kooksi valitsee suuri, niin kamera lähettää kuvan sen kokoisena kuin se kuvausasetuksissakin. Eli jos asetuksiin valitsee kuvakooksi 8 Mp, kamera lähettää sähköpostiin sen kokoisen kuvan. Toki se on pakattu JPG-muotoon joten koko on huomattavasti pienempi kuin 8 Mt.
Jos asetuksissa kuvamoodiksi on asetettu videokuvaus ja etäkomennolla kameralta pyytää kuvaa, niin kamera kuvaa videon josta lähettää 5 s:n pätkän.
Kamera on varustettu 5 MP kennolla, mutta merkillisesti kyseistä kokoa ei voi valita kuvan resoluutioksi. Se kun olisi tehollisesti kaikkein paras koko millä saisi kennosta irti sen mitä siitä on saatavissa. Kennon todellista koko suuremmat resoluutiot tehdään interpoloimalla, jonka voi tehdä lähes millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla. Interpolointi kamerassa syö turhaan kameran kameran resursseja.
Käyttöönotossa oli hieman ongelmia muistikorttien kanssa. Vanhemmassa Uovisionissa moitteetta toimineet Transcendin clas 10, 16 Gb:n kortit eivät toimineet sitten millään kamerassa. Minulla oli kaksi korttia eikä kumpikaan suostunut toimimaan, vaikka olisi alustanutkin ne laitteessa. Kamera kyllä käynnistyi korttien kanssa, niillä sai otettua kuviakin. Lähetettäessä kuvaa kamera ilmoittikin että ”ei SD-korttia” ja jämähti siihen. Tietokoneella katsottuna kuvat löytyivät kyllä kortilta. Kingstonin vastaavan nopeusluokan 8 Gb:n kortti toimii moitteetta.
Huom! Kamerasta on tällä hetkellä myynnissä kameramoduuliltaan uusittu gen2-malli, jossa kuvanlaatu on huomattavasti artikkelin esimerkkikuvia parempaa tasoa. Malli on testauksessa ja esimerkkikuvia siitäkin jo artikkelin lopussa. Lisää on luvassa.
Seuraile tätä artikkelia, sillä tänne tulee jatkoa sitä mukaa kun saan kamerasta uutta materiaalia.
Koska kamera tukee 3G-verkkoa ja sillä voi lähettää videoita, niin Itse valitsin nykyisestä (5/16) tarjonnasta DNA:n Dataprepaid Tablet 10 Gt. Liittymä sisältää 10 Gt dataa 6 kuukauden ajan. Huomioitavaa on myös se, että DNA:n sivuilla rekisteröimällä liittymän saa 9 Gt lisädataa ilmaiseksi. Tämä tablet-dataliittymä maksoi 24,90 € ja rekisteröimällä sen sai lisädataa 9 Gt. Yhteensä käytettävissä on näinollen 19 Gt dataa 6 kuukauden ajan 4,15 €:n kuukausihintaan. Keskimääräiseksi kuukausidatan määräksi tulee yli 3 Gt. Päivittäin käytettävissä oleva datamäärä on noin 105 Mt. Tuohon määrään mahtuu päivittäisiä megan kuvia reilut 100 kpl tai kooltaan 5 Mpx videoita 21 kpl. Kun datamäärä ei ole kuukausirajaan sidottu, muuten kuin se 6 kuukautta, niin dataa saa käyttää aika huoletta. Toki jos jos kaikki data tulee käytettyä yhdessä kuukaudessa niin silloin se on toki arvokasta. DNA:n dataprepaid liittymä toimii jopa 4G-verkossa, mutta kameran tukemassa 3G-verkossa maksiminopeus on 42 Mbit/s. Liittymällä ei voi soittaa eikä lähettää viestejä, mutta siihen voi lähettää tekstiviestejä joten kameran etäohjauksen saa toimimaan.
Asetuksien muokkaus toimii vastaavalla tavalla kuten aiemminkin; Asennusohjelma ladataan kamerasta muistikortille, ja tietokoneella avataan kyseinen ohjelma muistikortilta asetusten tekoa varten. Ohjelma on hieman monipuolistunut vanhempiin versioihin nähden. Asetuksiin on myös valmiiksi tallennettu suomalaisten operaattoreiden asetukset, joten valikosta tarvitsee valita vain käytetty teleoperaattori. Lisäksi täytyy tietysti asettaa lähettävän sähköpostin asetukset. Nämä asetukset saa sähköpostin tarjoavalta operaattorilta.
Kamera lähettää myös 5s mittaisen videon. Uudemmalla softalla saa lähetettyä myös 10s videoita.
Video antaa toisinaan still-kuvaa paremman kuvan tapahtumista. Kaurispukilla on jotain mielessä… 🙂
Saikohan kaveri haluamansa kun pitää huilata… 😀
Yövideossakin on hieman kohinaa, mutta valaistus on mukavan laajakulmainen ja kattava.
Ja tästä alkaa gen2-mallin esimerkkikuvat. Heti ensimmäisenä yönä tuli muutama kuva:
Gen 2- malli tuottaa hienoa laatua niin päivä- kuin yövideoissakin (valitse videon asetuksista hd-laatu):
21 kommenttia
Hyppää kommentti lomakkeelle
Hieno julkaisu pasi. Onko sulla akulla
Author
Toistaiseksi testaillut paristoilla, mutta kunhan saa viriteltyä maastoon niin pitänee laittaa akulle.
PKe
Moi
Mistä löytyy tekstiviesti komennot laitteelle?
Author
Käyttöohjeesta löytyy ainakin osa. Android-puhelimille on Uovisionin ohjaamiseen oma ohjelmakin: http://www.eranetti.fi/tuote/uovision-um595-android-app/
PKe
iPhonelle löytyy toimiva APPi Sms_RC
Author
Juuri aloin itsekin iPhonen käyttäjäksi ja bongasinkin jo tuon sovelluksen. Laitan varmaan siitä pienen jutun kunhan ehdin asennella siihen kaikki kamerat ja tutustua paremmin.
PKe
Enään ei löydy kyseistä APPIA AppStoresta, enkä löytänyt mitään vastaavaakaan. Jos jollain tietoa, niin voisitko kertoa.
Hei,
käykö teillä muilla niin, että CamCtrl_M:n ”vastaanottajat” ohjelmalla saa lisättyä useamman puhelinnumeron, mutta vain yhden sähköpostin ja samalla poistuu entiset sähköposti osoitteet listalta?
Itsellä tekee sitä, että kun etäohjauksella yrittää muuttaa sähköpostiosoitetta, johon kuvat lähetetään, niin kameran asetuksissa menee puhelinnumeron tilalle sähköpostiosoite ja sähköpostisoitteen tilalle puhelinnumero. Eli siis ne menee väärinpäin sinne ja kamera ei silloin myöskään lähetä kuvia. Etäohjauskomennot olen tarkistanut oikeiksi…
Hei, oli ongelmia juuri tuon SD muistikortin kanssa ja myös sähköpostiin lähettämisen kanssa. Puhelimeen tuli viesti ettei video clipisiä ei voi lähettää puhelimeen. Ja nyt tuli tieto vastaan täällä netissä että pitäisi olla Open gate ohjelma, onko näin? Telian kortti on kamerassa. Ja outlook.com sähköposti. Asetusohjelman sain kotisivuilta kun tuo muistikortti ei löytänyt kamerasta ohjelmaa.
Mutta silti ei toimi. Plääääh.
sja
Author
En ole itse käyttänyt Telian liittymiä riistakameroissa, joten en ole varma tuosta opengatesta tarvitseeko nykyään. Varmista ainakin että SD-kortti toimii kamerassa, ja mikäli et ole varma asetuksista niin Eränetin sivuilla on asetutyökalu jonka avulla voi yrittää laittaa asetukset kuntoon:
http://riistakamera-asetustyokalu.eranetti.fi/
Toki kamerasta pitää saada myös asennussovellus ladattua kortille. Mikäli se ei onnistu niin kannattaa kääntyä myyjän ja takuun puoleen.
PKe
Moi!
Itsellä DNA mini data, en ole vielä onnistunut lähettään kuvaa/videota sähköpostiini, tieto kulkee ainakin tekstiviestillä kamerasta puhelimeen.. mitähän mulla väärin?
T. Mapkky
Ostin hiljattain UM785-3G riistakameran. Mistä voin päätellä onko siinä uusin ohjelmaversio (firmware)?Kamerasta pystyy lukemaan ohjelmistoversion tiedot, mutta eihän se vielä mitään kerro kun ei ole vertailutietoa. Toinen epäselvyys: Voinko itse suorittaa ohjelmistopäivityksen kameraan?
Mistä sellaisen sitten voi ladata…?
Author
Mulla on M2.01.17 V1.0.18B. Se on käsittääkseni uusin, ja ero vanhempaan ohjelmistoon on se että tällä voi lähettää 15s videoita vanhan 10s sijaan. Uovisionin ohjelmistoa ei voi päivittää itse vaan se pitää lähettää maahantuojalle päivitettäväksi. Maahantuojan yhteystiedot: http://www.eranetti.fi/yhteystiedot/
Ostin viime viikolla saman kameran (GEN5) ja siinä on ohjelmistoversio M2.01.22 V1.0.18B
Ostin Uovision UM785-3G, kun yritän lisätä laitetta Linckeazi-sivustolle, niin tulee ilmoitus sarjanumero ei täsmää imei koodin kanssa. Voiko jostain muualta tarkistaa kameran sarjanumeron, muualta kuin niissä kiinni olevista tarralappusista?
YT: Tom
Author
Ilmeisesti kamerasi ei ole Cloud-malli, joka on yhteensopiva pilvipalvelun kanssa. Jos halusit pilvipalvelukameran niin kannattaa olla yhteydessä myyjäliikkeeseen josko sen saisi vaihdettua.
PKe
Yritin asentaa Uovision UM785-HD 3G kameraa. Miksi minulle ei aukea näkymää, johon lähettävän sähköpostin palvelin ja salasana asennetaan?
Mikä voisi olla ongelmana, kun tämä kamera (785 3g gen3) ei enää suostu lähettämään videota sähköpostiin, lähettää vain kuvan? Viestissä näyttää battery 100%. Menin kerran etäohjauksella muuttamaan moodin still-kuvaksi, sen jälkeen ei ole suostunut vaihtamaan lähetystä videolle, vaikka on kokeiltu vaihtaa etäohjauksella, näpyttelemällä kameraa ja asentamalla U set uudestaan. Harmittaa maksaa paljon kalliista kamerasta, joka lähettää vain parin päivän ajan videota ja sitten lopettaa.
Siis gen4, ei gen3.
Author
Kannattaa kysyä maahantuojalta, josko heillä olisi tietoa ongelmasta ja mikäli sitä on ilmennyt muillakin: https://www.eranetti.fi/yhteystiedot/
PKe