Sisäpiippu
Usein saksalaisten drillinkien mukana tulee pienikaliiperinen sisäpiippu, joka asennetaan haulipiipun sisään. Piippuja on tosin saatavilla suuremmissakin kaliipereissa, joilla on mahdollisuus saada drillinkiin tuplaluodikon ominaisuuksia. Oman aseeni mukana tuli .22 win mag, 22 cm pitkä Krieghoffin sisäpiippu. Tätä samaa piippua on olemassa myös 44 cm pitkänä. Itselleni sisäpiipulla ei ole ollut toistaiseksi käyttöä, kun sen tarkkuuskin on aika huono. Kokeilin piippua 100 m:n matkalta ja kasan koko oli luokkaa 30-40 cm. Esimerkiksi loukkupyytäjälle se voisi käydä lopetusaseena, jos metsästyksen yhteydessä käy tarkistamassa loukkuja.
Sisäpiippuja on myös koko haulipiipun mittaisina, jolloin piippu tuetaan ja säädetään myös etupäästään. Näissä tarkkuuskin on jo hyvää luokkaa. Näissä piipuissa ei ole yleensä mitään kiristysruuvia, vaan piipun saa paikalleen ja pois ilman työkaluja. Piippu vain painaistaan paikalleen, samoin irroitus.
Tunnettuja sisäpiippujen valmistajia ovat mm. Keppeler (http://www.keppeler-te.de/) ja Keller & Simman (http://www.einstecklauf.de/).
Käytettyjä sisäpiippuja kannattaa etsiä esim. eGunin sisäpiippuosastolta: http://egun.de/market/list_items.php?cat=67
Piippu kiristetään paikalleen neliökoloruuvilla. Toiminta on normaalin ruuvin tapaan; myötäpäivään kierrettäessä kiila kiristää piipun paikalleen ja vastapäivään kierrettäessä kiristys löystyy ja piippu vapautuu.
Sisäpiipun mukana ei tullut alkuperäistä työkalua, joten tein sellaisen vanhasta kuusiokoloavaimesta hiomalla.
Sisäpiipun kohdistus hoituu kahdella pienemmällä säädettävällä kiilalla.
1 kommentti
22Mag 44 cm mittaisena on ollut kohtalaisen mukava tuttavuus, käynti on ollut noin 5-6 cm/ 100m. Patruunat RWS puolivaippa ja CCI kuparoitu reikäpää. Tarkkuuteen/ toistettavuuteen vaikuttanee samaan kireyteen vedettävä nelikanta avaimella tehty asennus, näpeissä siis oltava ”muisti” ? Tiukkuus on ollut kohtuullinen, eikä rikota paikkoja. Tämä on ollut asennettuna oikeaan haulipiippuun 1-2kk ajan kerrallaan kun on ollut alkusyksystä mahdollisuus pyylle tai teerelle, tai sitten pellon laidoissa rusakon kyttäystä iltaisin, kiikari päällä. Asennuksen jälkeen tarkistuslaukus pikkutauluun esim 50 m matkalta, ja sitten jahtiin. Sisäpiipun alue jos ei kastu, niin annan olla paikoillaan sen aikaa kun kyseistä kautta kestää, esim koko alkusyksyn. Jos piiput kastuu sisältä , niin sitten otan sisäpiipun irti, ja puhdistan myös haulipiipun puhtaaksi. Säätökiiloilla koko hoito on säädetty aikanaan osumaan samaan pisteeseen kuin RWS 11g TM 7x65R´ssa isosta piipusta, joten en ole kokeillut kuinka herkät on säätöjen vaikutus. Riistaa on saatu jotain, ja mielenkiintoisesti yli haulikon kantaman. Mielestäni ei vaikuta ison piipun osumapisteeseen, olipa tämä sisällä haulipiipussa tai ei. Ei vaikuta aseen tasapainoon, kun on kevyt. On siinä mielenkiintonsa, jos on putkissa 22 Mag, haulipaukku, ja 7mm luotipaukku, ja”kaikkee kaatuu” …