Sensegram – ohjelma riistakameroiden kuvavirtojen hallintaan

https://www.kettunet.com/sensegram/

 

RTJ-Group toi keväällä 2016 markkinoille uuden sovelluksen riistakameroiden tuottamien kuvavirtojen hallintaan, Sensegramin. Normaalisti riistakameroiden kuvat on ohjattu käyttäjän sähköpostiin, jossa ne ovat helposti sekaisin muun postin kanssa. Jotkut ovat ratkaisseet tämän ongelman luomalla riistakameroita tai kutakin riistakameraa varten oman sähköpostin. Uuden sovelluksen ideana on, että kameroiden kuvat ohjataan Sensegram-palvelun palvelimelle, josta niitä on helppo selailla sovelluksen oman selaimessa toimivan käyttöliittymän avulla. Näin ollen sähköpostikaan ei täyty kuvista. Sovellus tukee myös uudempien kameroiden lähettämiä videotiedostoja, ja sovellusta voi käyttää niin tietokoneella, tabletilla kuin älypuhelimellakin.

 

Sovelluksessa kuvia voi selata pikkukuvina…

 

…tai isompina kuvina ”filminauhalta”.

 

Kun sähköpostissa täytyy jokainen riistakameralta saapunut kuva avata erikseen, niin Sensegramissa uudet kuvat avautuvat sovelluksen ”seinälle” josta niitä on helppo selailla. Näin näkee jo yhdellä silmäyksellä kiinnostavat kuvat. Sovellukseen voi liittää useita kameroita ja kuvat näkyvät laitekohtaisesti. Kuvia voi asettaa yksityisiksi mikäli kameran kuvat on jaettu jonkun muun käyttäjän kanssa. Eli kameran kuvia voi jakaa muillekin käyttäjille käyttäjäkohtaisesti.  Kuvia voi merkitä suosikeiksi ja niille voi asettaa avainsanoja, joiden avulla kuvia voi suodattaa helposti esimerkiksi eläinlajeittain. Näin tiettyjen kuvien etsiminen kuvamassan seasta on huomattavasti helpompaa kuin etsiä tiettyä kuvaa sähköpostien seasta. Kuvia voi monivalita, jolloin niitä voi poistaa useita samalla kertaa tai laittaa niille samoja asetuksia. Halutessaan kuvista saa myös ilmoituksen sähköpostiin joko kuvan kanssa tai ilman. Kuvat saa sovelluksesta myös helposti ladattua täysikokoisina omalle koneelle.

Käyttäjän ei tarvitse myöskään tuskailla kameran asetusten kanssa, sillä lisättäessä sovellukseen uusi kamera, sovellus tekee kameralle asetustiedoston joka tallennetaan kameran muistikortille.

Olen tietokoneiden aikakaudella nähnyt paljon ohjelmia, joissa ei ole ajateltu käyttäjää ja käytettävyyttä juurikaan lainkaan. Eli sovelluksen tekijät eivät ole osanneet asettua lainkaan loppukäyttäjän asemaan. Olen positiivisesti yllättynyt, kuinka Sensegramin tekijät ovat onnistuneet luomaan käytettävyydeltään hyvän kokonaisuuden, jossa käyttäjää on oikeasti ajateltu. Käyttöpainikkeet ovat kookkaat ja selkeät. Sovellus myös toimii jouhevasti mikä on erittäin tärkeää sovelluskehityksessä. Vaikka sovellus olisi muuten ok mutta sovelluksen toimintojen suoritusta joutuu odottelemaan, niin se on kuin kuolemantuomio sovelluksen menestykselle. Sensegramissa ei vaikuttaisi olevan tätä ongelmaa.

Tällä hetkellä Sensegramista on myytävänä 4 erilaista versiota, joissa vaihtelee kameroiden määrä, kuvamäärät, seurattavien ja jaettavien laitteiden määrät. Edullisimmalla ilmaisversiolla voi katsella viiden eri laitteen kuvia. Maksullisten versioiden hinnat vaihtelevat ominaisuuksien mukaan hintavälillä 3,90 € – 12,90 €/ kk. Sovellusta kehitetään koko ajan ja uudet ominaisuudet päivittyvät käyttäjille automaattisesti ilman lisämaksuja.

Sovellus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden jakaa esimerkiksi seuran tai seurueen riistakameran kuvia helposti jäsenilleen. Seura voi ottaa maksullisen version ja jäsenet rekisteröivät ilmaisversion, jolla voi sitten seurata kameroiden lähettämiä kuvia.

Suosittelen ainakin kokeilemaan sovellusta, että voi nähdä kuinka helppoa kuvavirran hallinta voi olla. Hyvälle on vain pakko antaa tunnustusta. Jokaisen mietittäväksi sitten jää, onko valmis maksamaan palvelusta.

Voisiko jotain olla paremmin:

Itse kaipaisin sovellukseen jonkinlaista yhteisöllisyyttä, jossa parhaita otoksia voisi jakaa muiden käyttäjien kesken ja ehkä kommentoidakin. Sovellukseen olisi varmastikin kohtuullisen helppo toteuttaa julkinen kansio, ja kuvan asetuksista sen voisi tägätä julkiseksi kaikkien nähtäville. Tämä voisi lisätä edelleen käytön kiinnostavuutta, kun pääsisi selaamaan ja mahdollisesti kommentoimaan muiden käyttäjien parhaita otoksia. Toki vastaavia kuvagallerioita löytyy sosiaalisessa mediassakin.

Lisäksi sovellus voisi ilmoittaa itsenäisesti uusista kuvista kuten sähköposti. Silloin sovelluksen saisi kokonaan riippumattomaksi sähköpostista ja käyttäjä saisi kuitenkin ilmoituksen uusista kuvista. Sovelluksesta suoraan voisi hallita myös kameran toimintoja ja asetuksia. Nämä ei varmastikaan onnistu selainpohjaisella sovelluksella, mutta ehkäpä jonain päivänä Sensegramista nähdään itsenäinen sovellus, jolloin tällaisten ominaisuuksien luonti on mahdollista.

Tekijöillä lienee takataskussaan vielä visioita lisäominaisuuksista, joista kuullaan varmasti myöhemmin…

 

Sensegramin eri versiot. Seuroja ajatellen kameroiden jakomäärät voisivat olla suuremmat.

 

Videot tunnistaa selkeästä videomerkistä.

 

Sense2

Uuden kameran lisääminen sovellukseen on tehty äärimmäisen helpoksi.

 

Valikoista vain valitaan kameran merkki ja malli, annetaan kameralle nimi ja valitaan käytetty operaattori.

 

Kameran asetuksiin syötetään etähallinnassa käytettävä puhelinnumero.

 

Sense4

Sovellus luo automaattisesti kameran asetustiedoston, joka ladataan omalle koneelle ja tallennetaan kameran muistikortille.

 

Sensegram Windows-puhelimen näytöllä.

 

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.