Repun sisältö

https://www.kettunet.com/repun-sisalto/

Pohjoisen linnustusreissulta tultuani aloin purkamaan tavaroita ja reppua. Tässä yhteydessä tuli mieleen, että toisen metsästäjän repun sisältö saattaisi kiinnostaa toista jahtimiestä (tai -naista). Esittelen tässä täysin avoimesti oman reppuni sisältöineen ja perusteluineen. Tekstistä löytyy myös juttua millaiseksi meidän metsästyspäivän ruokailurutiinit ovat kehittyneet, kannattaa lukaista. Tästä voit saada ideoita omaan reppuun, ja jutun perään saa heittää kommentteja ja ideoita. Tällaiseksi on muodostunut minun reppu yli 20 vuoden lapin reissujen pohjalta. Alkuun kuljettiin paljon monen päivän reissuja selkosessa, ja silloin sisältö on paljon enemmän. Tämä on normaalin yhden päiväreisssun sisältö.

RepunSisalto1

  • Vesipussi: Aivan loistava keksintö! Pussi on kevyt kantaa ja sillä on helppo koukata vettä purosta litratolkulla mukaan. Pussilla saa vettä myös hyvin pienestäkin lirusta, kun pussi suun ujuttaa virtaavan veden alle. Pussi mahdollistaa myös sen, että vettä voi kantaa palan matkaa ja etsiä sopivampi tulistelupaikka, mikäli aivan puron varressa ei ole juuri siinä kohtaa sopivaa paikkaa. Lopuilla vesillä mitä ruokailusta jää, saa sitten pesastua pannun ja sammutettua nuotion. Aivan must-varuste!
  • Nuotiopannu ja suojapussi: Vähän reilu litrainen pannu on juuri sopivan kokoinen kahdelle. Siitä riittää kahdelle sekä soppaan että kahviin. Nuotiopannu vaatii luonnollisesti suojapussin.
  • Sikari: Löytyy kuvasta kirveen vierestä. On mukana jos vielä joskus sattuu se ”iso musta” tippumaan. Tai ensimmäinen hirvi kaatumaan kun aloitin viime vuonna (2013) ensi kertaa hirviporukassa.
  • Kirves: Käytössä on Rosellin kirves. Miksikö juuri Roselli? No se on vaan niin hieno!
  • Puukko: Ehdoton metsästäjän varuste. Itse käytän Tommi-puukkoa, joka on aivan loistava pienriistapuukko.
  • Reppu: Käytössäni on itse tehty nahkareppu. Tähän reppuun löytämäni nahka on todella kevyttä ja miellyttävää tähän tarkoitukseen. Lisäksi reppu on hiljainen, kun siinä ei ole mitään muovisia eikä metallisia kiliseviä tai kolisevia osia. Olkaviilekkeiden kiinnitys ja säätökin on tehty nahkahihnoilla. Eikä ole vaaraa että mikään osa hankaisi aseeseen jälkiä, vaikka sitä kantaisi olalla. Pitempiä retkiä varten minulla on kyllä olemassa Eberlestockin reppu, mutta se on turhan massiivinen päiväreissulle.

RepunKiinnike1 RepunKiinnike2

  • Varapatruunat: Kuvan keskellä pannun alapuolella on pussukka haulikon patruunoille ja kotelo kiväärin patruunoille. Vyöllä kulkee kotelo missä on muutama patruuna molempia ja kotelon ehtyessä sitä täydennetään näillä varapatruunoilla. Jahka aikaa liikenee, on tarkoitus tehdä varapatruunoille kunnollinen kotelo johon menee sekä haulikon että kiväärin patruunat.
  • Lupakotelo: Kiväärin patruunoiden alla on lupakotelo.
  • Ruokailuvälineet: Ruokailuvälineet (lautanen ja lusikka-haarukka) ovat kevyestä muovista valmistetut. Ruokailuvälineet ovat vedenpitävässä suojapussissa, ettei repun muu sisältö pääse likaamaan niitä.
  • Kahvi: Lautasen sisällä pussi pannukahvia.
  • WC- ja talouspaperi: Lautasen alapuolella toisessa pussissa talouspaperia ja toisessa WC-paperia. Talouspaperilla on todella helppo suorittaa lautasen puhdistus.
  • Kuksa: No, kuksahan löytyy lähes jokaiselta metsästäjältä.
  • Pussikeitto: Meillä kulki pitkään mukana jos jonkinlaista evästä, mutta tämä on ollut metsästyspäivän vakiona jo vuosikausia. Päivän tauolla keitetään pannullinen vettä. Otetaan molempien lautasille 1,5 pussia Blå Bandin Lämmin kuppi– pussikeittoa ja kaadetaan vain vesi päälle. Eli yhdelle päivälle riittää yksi paketti keittoa. Paketissa 3 pussia. Maultaankin nämä ovat niin yllättävän hyviä, ettei tarvitse yhtään irvistellä syödessä. Lisäksi on pari leipäpalasta mieheen. Yleensä jälkiuunileipää, sillä se vahvarakenteista eikä hajoa repussa kovassakaan menossa. Tällä setillä kulkee päivän, ja on kuitenkin lämmin ruoka, eikä tule ähky olo. Lisäksi nämä ovat erittäin kevyet eväät kantaa. Kun soppavedet on kaadettu ruokailuastioihin, lisätään pannun loppuveteen kahvipurut ja siitä riittää kahvit juuri sopivasti kahdelle. Eli yhdellä pannun lämmittämisellä saa kahdelle hengelle lämpimät sopat ja kahvit.
  • Tupla suklaapatukka: Tämä on ollut vakio niin kauan kuin muistan. Tämä on niin hieno nautinto, että jo tämän vuoksi Lapin metsästysretkeä odottaa samoin kuin kesän uusia perunoita. Jälkiruoaksi puraisu Tupla- suklaapatukasta ja päälle lämmintä pannukahvia, tuplan sulaessa herahtaen suuhun niin suklainen makunautinto on valmis! Pannukahvin vahva aito kahvinen maku kruunaa nautinnon. Toki, voisihan saman tehdä kotonakin, mutta juuri eräelämä ja nuotion loimu antavat nautinnolle aivan oman erityisen fiiliksen. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, oikeasti hyvää!

Tupla

  • Kartta ja kompassi: Mukana pitää olla aina myös perinteiset suunnistusvälineet.
  • GPS+vara-akut: Tämä vaan on nykyaikaa. Suunnistaminen onnistuu hyvin perinteisestikin, mutta totuuden nimissä GPS helpottaa sitä huomattavasti.
  • Sytkäri+varatulet: GPS:n yläpuolella sytkäri ja filmipurkkiin pakatut tulitikut. Zippo palaa hyvin pienessä tuulessakin.
  • Ensiapulaukku: Reissuilla on syytä varautua myös vahinkoihin. Mukana kulkee pieni ensiapulaukku, josta löytyy tärkeimmät ensiaputarvikkeet ja muutama burana. Laukku on syytä myös käydä läpi vähintään muutaman vuoden välein ja vaihtaa nuhraantuneet tarvikkeet uusiin.
  • Irtoremmit: Kaiken varalta mukana on pari irtohihnaa, mikäli joutuu sitomaan jotain esim. reppuun kiinni. Yleensä mukana myös pieni pätkä narua.
  • Hanskat: Pohjoisessa voi kylmä yllättää, joten mukana myös hanskat.
  • Putkihuivi: Merinovillainen putkihuivi lämmittää tarvittaessa kaulaa ja on monikäyttöinen muutenkin.
  • Juomapullo: Tottakai, unohtui kuvasta.

Muuta:

  • Huulirasva: Minulle aivan ehdoton varuste. Pohjoisen kylmä ahava voi kuivattaa huulet niin pahoin, että olo on todella epämiellyttävä!
  • Lisävaate: Yleensä päiväreissulla mukana on  vain jokin fleece.
  • Muovipussi: Mukana myös muovipussi tai pari. Esim. sieniä, ja sateen yllättäessä kameran suojausta varten. Silloin sujautan järjestelmäkameran pussiin ja reppuun.
  • Säärystimet: Jos alueella on tiedossa joen ylityksiä, niin mukana on helposti säärystimet. Niillä saa vaelluskenkiin lisää vartta ja pitävät sen verran vettä että puron ylitys onnistuu.

Saarystimet

PS: Joskus saattaa mukana kulkea myös pieni snapsi, jos sattuisi jotain tulemaan reppuun asti 🙂

 

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.