Pari vuotta tuskailin hirvijahdissa vanhan VHF-puhelimen kanssa kuuluvuusongelmien kanssa. Passissa kuulin kyllä viereisten passimiesten lähetteet, mutta en alueen toisella laidalla olevien kavereiden lähetteitä. Myös nuotiolla turhautti kuulla muiden kuulokkeisiin tulevan lähetettä, mutta oma puhelimeni oli totaalisen mykkänä. Kokeilin tässä vanhassa radiossani myös maatasojohtoa kuuluvuuden sillä kuitenkaan parantumatta. Tämä oli niin ärsyttävää, että tälle kaudelle päätin hankkia uuden paremmin kuuluvan VHF-puhelimen. Puhelimia vertaillessa satuin löytämään Riista-lehden tekemän suuren VHF-puhelintestin. Testin voitti Ruotsissa kehitetty, Navitekin maahantuoma Genzo. Testivoittajaa kehuttiin nimenomaan herkän vastaanottimen osalta, mikä oli omien kokemusten perusteella minulle yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Vielä kun puhelimen mukana tulee pitkään kestävä 3000 mAh akku, niin valinnassa oli helppo päätyä Genzon uusimpaan Royal 66XT-malliin. Kaiken lisäksi samoille pisteluvuille testissä yltäneen kilpailevan valmistajan tuotetta moitittiin vaikeahkoksi käyttää, mikä ei myöskään herättänyt mielenkiintoa sillä halusin myös helppokäyttöisyyttä.
Puhelin on IP-luokitukseltaan IP67, mikä tarkoittaa että puhelin on pölytiivis ja kestää hetkellisen veteen upotuksen. Puhelimella on myös MIL-810CDE-luokitus, missä laitetta on testattu mitä moninaisemmin tavoin, mm. tärinätestein. Laitteella on kolmen vuoden takuu.
Radiopuhelimessa on 26 kanavaa ja kanavakohtainen lähetystehonsäätö. Valittavissa olevat tehot ovat 0,5 W, 2,5 W ja 5,0 W. Muita tärkeimpiä toimintoja on kuiskaustila, skannaustila ja akunsäästötoiminto. Kuiskaustilassa radioon voidaan puhua hiljaa kuiskaamalla ja vastaanottaja kuulee kuitenkin puheen selkeästi. Normaalikäytössä toiminto tulee olla pois kytkettynä. Skannaustila mahdollistaa useamman kanavan samanaikaisen seurannan. Akunsäästötilassa radio ”nukkuu” osan ajasta. Jos radio ei havaitse signaalia 7 sekuntiin, aktivoituu säästötila automaattisesti. Akunsäästötiloja on neljä erilaista. 0=ei säästötoimintoa, 1=radio nukkuu 500 ms ja hereillä 500 ms, 2= 1000 ms/ 500 ms, ja 3 = 1500 ms/ 500 ms.
Kaikki asetukset pysyvät radion muistissa vaikka laite välillä sammutettaisiin.
Puhelimen mukana tulee muovinen pehmustettu laukku, lisälaiteliitännän suojus, latauslaite, pamppuantenni, maatasojohto ja korvakuuloke. Itse hankin lisäksi pitkän antennin ja langattoman kuulokkeen.
Testissä puhelinta oli moitittu hieman painavaksi ja kookkaaksi. Puhelin painaa ilman antennia noin 300 g ja onkin varmasti hieman painavampi kuin testin keveimmät laitteet, mutta painoa ei kuitenkaan huomaa kun puhelin on sujautettu radiotaskuun. Pitää myös muistaa että laiteessa on tehokas akku.
Itse otin suosiolla heti pitkän antennin käyttöön, ja voin sanoa että ero vanhan radion kuuluvuuteen on huima. Laitteella kuului kaikkien höpinät koko metsästysalueemme alalta, vaikka en käyttänyt edes maatasojohtoa.
Laite on yksinkertainen käyttää ja vaikuttaa kaikin puolin laadukkaalta radiopuhelimelta. Akku pysyy tukevasti paikoillaan eikä puhelin nitise eikä natise. Kahden päivän käytön jälkeen akussakin oli vielä rutkasti virtaa jäljellä. Tosin itse olin enimmäkseen vain kuuntelulla.
Tässä VHF-puhelimessa yhdistyvät juuri minulle tärkeimmät kriteerit; erittäin herkkä vastaanotin, pitkä akkukesto ja helppokäyttöisyys.
Päivitys 20.12.2017
Välillä tuli käytettyä laitteen mukana tullutta kuuloketta, mutta sen hankaluutena on lähetyspainike-mikrofonin puute. Puhuttaessa laite pitää siis kaivaa taskusta esiin, painaa laitteen lähetyspainiketta ja puhua laitteen mikrofoniin. Tämän vuoksi tuli hankittua laitteeseen myös vaihtoehtoinen letkukuuloke, jonka suurin etu on ettei sitä tarvitse ladata erikseen niin kuin langatonta kuuloketta. Siihen kuuluu hankkia myös yhteensopiva mikrofoniosa (Genzo Kombi PTT). Tähän voi liittää letkukuulokkeen, peruskuulokkeen sekä Peltorin ja Sordinin välikaapelit.
Sekä mikrofoni- että kuulokeosan saa nipistimillä kiinnitettyä taskun tai kauluksen reunukseen. Kuulokkeesta lähtee korvaan laitettava ontto letkuosa. Korvaosan tulppa on vaihdettavissa ja pakkauksen mukana tulee yhdet varatulpat.
Mikrofoni- ja kuulokeosa kiinnitetään nipistimillä vaatetukseen, ja letku viedään korvalehden takaa korvaan. Ääni kulkeutuu korvaan letkua pikin erittäin hyvin, ja äänen voimakkuuta saa säädettyä itse radion volymesäätimestä.
Pienenä miinuksena voisi mainita tämäntyyppiselle kuulokkeelle sen, että kuminen korvakuulokeosa tulee tiiviisti korvaan jolloin ympäröivien äänien ja niiden suuntien havainnointi heikkenee hieman. Langattoman systeemin tapaisen kovan nappikuulokkeen voi jättää hieman löysästi korvalle, jolloin ympäröiviä ääniä voi havainnoida helpommin.
Viimeisimmät kommentit